Η ποιότητα της τηλεόρασης
Το θέμα της τηλεόρασης και του ανεπαρκούς συστήματος αξιών της έχει συζητηθεί κατά κόρον. Θα ήθελα όμως να σταθούμε στην κακή ποιότητα της τηλεόρασης και στο πόσο αυτή επηρεάζει τη νεολαία.
Πιστεύω ότι το πρόγραμμα της τηλεόρασης σε γενικές γραμμές πρέπει να στέκεται πάνω από το μέσο επίπεδο του κοινού. Γνωστός κοινωνιολόγος διατύπωσε την άποψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις πνευματικές ανησυχίες όχι από δική τους βούληση, αλλά γιατί δεν έχουν καιρό να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους και συνηθίζουν σε ευτελέστερα ερεθίσματα, επειδή αυτά ακριβώς μπροστά τους. Έτσι ο πιο απαιτητικός θεατής προσκολλάται στην εύκολη και εύπεπτη εκπομπή, γιατί, όταν θέλεις να ψυχαγωγηθείς, δεν ασχολείσαι με μαθηματικές έννοιες. Εδώ ακριβώς παρουσιάζεται ο ανταγωνισμός, δηλαδή το ποσοστό τηλεθέασης των καναλιών, που εν ονόματι του κέρδους τους, αγωνίζονται όχι για την ποιότητα, αλλά για το ποιο από αυτά θα παρουσιάσει το πλέον «χαρωπό» θέαμα.
Φανταστείτε, όμως, πόσο πιο κερδισμένος θα ήταν ο τηλεθεατής, αν στο πρώτο κανάλι παρουσιαζόταν μια ποιοτική ταινία, στο δεύτερο μια επιστημονική συζήτηση, στο τρίτο μια αξιόλογη μουσική εκπομπή και στο τέταρτο ένα οικολογικό ή άλλου τύπου ντοκιμαντέρ. Ό, τι και να επέλεγε ο τηλεθεατής, μέσα από αυτήν την ποιοτική ποικιλία, θα ήταν ωφελημένος. Αντίθετα, είναι εύκολο να βρεθούν μετριότητες, που μπορούν να παράγουν, σε καθημερινή φάση, εκπομπές μέτριες, πρόχειρες ή και κακές.
Ακόμη και τα δελτία ειδήσεων, που είναι εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα, έχουν παραδοθεί στον πόλεμο της τηλεθέασης, βάζοντας στην άκρη την ουσιαστική ενημέρωσή μας. Έτσι βλέπουμε μέσα από τα διάφορα «παράθυρα» τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία να εξευτελίζονται στο όνομα της τηλεθέασης. Παρακολουθούμε μέσα από τα «τρέιλερ» τις θλιβερές εικόνες που θα ακολουθήσουν μέσα από ένα διαφημιστικό διάλειμμα (!!!). Δεν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο από τις πέντε μέχρι τις έξι το απόγευμα, προβάλλεται από τα κανάλια η μιζέρια και η απανθρωπιά. Αυτό συμβαίνει σε ώρα που παρακολουθούν οι περισσότεροι ευαίσθητοι δέκτες, τα παιδιά, αυτοί δηλαδή που δε θα προσεγγίσουν τα γεγονότα από κάποια άλλη πλευρά, εκτός από αυτή που τους προσφέρεται.
Μέσα, λοιπόν, από αυτήν την κατάσταση είναι αυταπόδεικτο ότι η τηλεόραση δεν μπορεί να προσφέρει στους νέους ό, τι τους χρειάζεται και τους λείπει. Η τηλεόραση στο όνομα της τηλεθέασης έχει απεμπολήσει (= απορρίψει) έναν ακόμη στόχο της, που είναι η εκπαίδευση. Ο ρόλος της μόνο εκπαιδευτικός δεν είναι.
Β. Χιώνη (μαθήτρια)
Α. Περίληψη (80 λέξεις)
Μονάδες 25
Β.1. Ποιες εκπομπές τις τηλεόρασης θεωρείτε «μέτριες»; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας σε μία παράγραφο (80 περίπου λέξεις).
Μονάδες 10
Β.2. Ποια είναι τα δομικά στοιχεία της δεύτερης παραγράφου και ποιος είναι ο τρόπος ανάπτυξης της τέταρτης παραγράφου;
Μονάδες 10
Β.3. ανεπαρκούς, εύπεπτη, ουσιαστική, ακολουθήσουν, δέκτες: Να γραφεί ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις του κειμένου.
Μονάδες 10
Β.4. Ποια η συλλογιστική πορεία του κειμένου (παραγωγή – επαγωγή)?
Μονάδες 5
Γ. Σε ένα άρθρο σας στη σχολική εφημερίδα (400 λέξεις) να αναφέρετε τα θετικά αποτελέσματα της τηλεόρασης.
Μονάδες 40
Ντελής Βασίλειος
φιλόλογος
Σχολιάστε