Λιγότερη ύλη, περισσότερα βιβλία και εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτό είναι το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι αλλαγές στη φυσιογνωμία του Λυκείου, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία. Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος αποσαφήνισε τις προθέσεις του κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο. Οπως είπε, οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση είναι οι εξής: μείωση της ύλης και των υποχρεωτικών μαθημάτων στα λύκεια, περισσότερα μαθήματα επιλογής, περισσότερα του ενός βιβλία για κάθε μάθημα, αντικειμενική πρόσβαση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ζώνες πολιτισμού και αθλητισμού στα σχολεία και εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών τους.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το Λύκειο πρέπει να γίνει αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, χωρίς σύνδεση με το εξεταστικό σύστημα, να καλύπτει το σύνολο των βασικών γνώσεων, να είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό, να προσφέρει τις βασικές δεξιότητες σε έναν σύγχρονο πολίτη και να διαθέτει σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.
Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα του διαλόγου, αλλά «η συνέχεια και το αποτέλεσμα θα κριθούν από την ουσία και την τόλμη των προτάσεων». Εως σήμερα δεν έχει τεθεί πλαίσιο διαλόγου αλλά μόνο «ευχολόγιο» κατέληξε ο κυρία Διαμαντοπούλου.
Ο διάλογος άρχισε το μεσημέρι με ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου κ. Γ.Μπαμπινιώτη και του προέδρου του ΕΣΥΠ κ. Θ.Βερέμη (πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωποι όταν ανέλαβε ο πρώτος τον συντονισμό του διαλόγου), αλλά και με βολές κατά των κομμάτων της Αριστεράς που απουσίαζαν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας κατά την ομιλία του είναι καιρός να αφήσουμε τον αδιέξοδο λαϊκισμό και να αναζητήσουμε όχι όσα μας χωρίζουν αλλά όσα μας ενώνουν.
Ο εκπρόσωπος του τομέα Παιδείας του Συνασπισμού κ. Χρ. Λάσκος από την πλευρά του δήλωσε ότι «ο “διάλογος” για την Παιδεία ξεκίνησε για να δώσει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση προκειμένου να οργανώσει καλύτερα τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της».
Και μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, όμως, δεν ήταν λίγες οι δηκτικές παρατηρήσεις. Εντονες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με τα αποτελέσματα του διαλόγου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ στον διάλογο κ. Γ. Πανάρετος και δήλωσε ότι «τα κρούσματα του διαλόγου έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα από υπουργούς της κυβέρνησης που δεν θέλουν να πάρουν αποφάσεις σε δύσκολα θέματα».
Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος παρενέβη ενοχλημένος στη συζήτηση που διεξήγετο όταν ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ απάντησε στον κ. Πανάρετο ότι «από όσα είπατε, κρατάω μόνο την ανάγκη αξιοκρατίας». «Να ξέρετε, κ. Βερέμη,ότι την αξιοκρατία δεν τη μονοπωλεί κανένας» είπε ο κ. Λυκουρέντζος λίγο προτού η ηγεσία του υπουργείου αποχωρήσει από το Ζάππειο Μέγαρο για να διενεργηθούν επίσημα οι εργασίες του διαλόγου.
Με εξαίρεση τις μικροδιαφωνίες η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου συνεχίστηκε με ουσιαστική συζήτηση και χωρίς σοβαρές ενστάσεις ή αποχωρήσεις. Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπινιώτης έθεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συνεχιστεί ο διάλογος και δήλωσε ότι «έχουμε φτάσει πλέον σε οριακές καταστάσεις,που οδήγησαν και στις γνωστές πρωτόγνωρες μαθητικές κινητοποιήσεις» . «Τελικός στόχος ως προς τα ΑΕΙ δεν μπορεί να είναι παρά η άμεση πρόσβαση με βάση την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο» τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης. «Εως ότου επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα βοηθήσει αποφασιστικά τον μαθητή και την ελληνική οικογένεια» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην υπερδιόγκωση του φοιτητικού πληθυσμού και στη δυσαναλογία μεταξύ των προτάσεων που κάνουν κάθε χρόνο οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους εισακτέους τους και τον κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό των πρωτοετών φοιτητών που εισάγονται στα Ιδρύματά τους. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 του μηνός στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Ενταση για τη μείωση φοίτησης στα Δημοτικά
Ενταση δημιουργήθηκε όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των δασκάλων (ΔΟΕ) κ. Δ. Μπράτης ρώτησε τον κ. Μπαμπινιώτη αν συμφωνεί με το πόρισμα του ΕΣΥΠ που προτείνει μείωση της υποχρεωτικής φοίτησης στο Δημοτικό, από έξι σε πέντε χρόνια. Ο κ. Μπράτης δήλωσε ότι η αποδοχή τέτοιας πρότασης θα οδηγούσε σε αποχώρηση της ΔΟΕ από τον διάλογο. Η ένταση όμως εκτονώθηκε όταν ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση αυτή. «Πρέπει να σας πω όμως ότι ξεκινάτε από τα κεραμίδια» αντέτεινε ο κ. Μπράτης. «Είναι πιο σοβαρά τα προβλήματα του Δημοτικού;» ρώτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου. Ο κ. Μπράτης όμως επέμεινε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση όταν η κυβέρνηση κωφεύει στο βασικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αυξηθούν δηλαδή οι δαπάνες για την Παιδεία.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχολιάστε