Η κρίση στην οικονομία «χτύπησε» τις σχολικές εκδρομές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στο ένα τρίτο των λυκείων της χώρας μαθητές και καθηγητές εξετάζουν το ενδεχόμενο ακύρωσης της πενθήμερης εκδρομής, αφού η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Χαλκιδική, οι ξενοδόχοι βλέπουν κάθετη μείωση στις κρατήσεις και μείωση του μαθητικού τουρισμού, που αναμένεται να φτάσει φέτος έως και το 15%.
«Πέρυσι τέτοια εποχή φιλοξενούσαμε στο νησί μέχρι και 20.000 παιδιά. Φέτος δεν περιμένουμε περισσότερα από 5.000 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από τις οικογένειες των μαθητών για έξοδα των πενθήμερων, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί φέτος αισθητά», αναφέρει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στα Χανιά της Κρήτης κ. Πέτρος Ασυριωτάκης.
Στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου, η οικονομική στενότητα φαίνεται να υπερτερεί της επιθυμίας των παιδιών να ζήσουν το «όνειρο» της πενθήμερης απόδρασης από τα μαθήματα. Από τα 83 παιδιά της Γ’ Λυκείου, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή μόνο τα 30. Ποσοστό πολύ μικρότερο του απαιτούμενου (3/4) για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή.
«Δεν μπορούμε να στείλουμε την κόρη μας εκδρομή λόγω των απαγορευτικών για εμάς εξόδων. Η εκδρομή, με προορισμό τα Χανιά, στοιχίζει για το κάθε παιδί περίπου 500 ευρώ και είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Αλλά, όπως φαίνεται, θα ακυρωθεί, αφού κανένας γονιός δεν μπορεί να ξοδέψει τόσα», αναφέρει στον ΕΤ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Γαλατσίου και μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας κυρία Δήμητρα Πετσίνη.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου. Η απόφαση των καθηγητών να πραγματοποιηθεί φέτος η εκδρομή στη Σικελία έκλεισε ουσιαστικά την «πόρτα» στα περισσότερα παιδιά. «Μόνο η προκαταβολή είναι 380 ευρώ. Προς το παρόν, από τα 90 παιδιά, μόνο τα 48 έχουν δηλώσει συμμετοχή. Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε τόσα χρήματα, γιατί δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου κ. Κώστας Τσουκνίδας. Με γραπτή επιστολή προς τις σχολικές επιτροπές των 225 σχολείων που υπάγονται στη Νομαρχία Πειραιά, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την οικονομική κάλυψη των εκδρομών, με την αιτιολογία ότι, «εκτός από ψυχαγωγικές, οι πενθήμερες έχουν και μορφωτικό χαρακτήρα».
«Θεωρούμε ότι μόνο με αύξηση των επιχορηγήσεων που παίρνουν οι σχολικές επιτροπές θα μπορεί να καλυφθεί μέρος των εξόδων των παιδιών – και κυρίως εκείνων που προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Αλλά προς το παρόν, δεν έχουμε πάρει απάντηση», τονίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά κυρία Σοφία Σοφικίτη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος ανά μαθητή για ένα ταξίδι στη Ρόδο κυμαίνεται από 300 έως 350 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων και του ξενοδοχείου με πρωινό. Για την Κρήτη, το «πακέτο» φτάνει στα 450 ευρώ και για την Κέρκυρα περίπου στα 400 ευρώ. «Οι τιμές αυτές αφορούν τα σχολεία της Αττικής. Τα έξοδα μεταφοράς αυξάνονται κατά μέσο όρο 100 ευρώ σε περίπτωση που τα σχολεία προέρχονται από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», σημειώνει η τουριστική πράκτορας κυρία Ελένη Αλεβίζου, που ειδικεύεται στο μαθητικό τουρισμό.
Οι αριθμοί
350
ευρώ κοστίζουν τα μεταφορικά και η διαμονή για την πενθήμερη εκδρομή στη Ρόδο.
450
ευρώ περίπου καλούνται να ξοδέψουν οι μαθητές για πενθήμερη εκδρομή στην Κρήτη.
400
ευρώ κοστίζουν τα μεταφορικά και η διαμονή σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Κέρκυρα.
250
ευρώ κοστίζει στους μαθητές της Βόρειας Ελλάδας η πενθήμερη εκδρομή στη Χαλκιδική.
Και τα φροντιστήρια στο «παιχνίδι»
Νέες και περισσότερο ανταγωνιστικές προτάσεις απειλούν το θεσμό της πενθήμερης εκδρομής. Στο «παιχνίδι» μπήκαν τα τελευταία χρόνια και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, που προσφέρουν τριήμερες, διήμερες ή και μονοήμερες μαθητικές «αποδράσεις» στην προνομιακή τιμή των 100 έως και 150 ευρώ. «Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να ξεσκάσουν και να πάνε εκδρομή, όταν όλο το χρόνο διαβάζουν ασταμάτητα. Οταν όμως το κόστος των πενθήμερων ξεπερνά τις δυνατότητες του “πορτοφολιού” μας, επιλέγουμε τις λύσεις που προσφέρουν τα φροντιστήρια. Η κόρη μου πήγε τριήμερη εκδρομή στην Αράχοβα με 120 ευρώ. Από το τίποτα, καλό είναι και αυτό», δηλώνει η ιδιωτική υπάλληλος κυρία Μαριλένα Κατερίνη. Οσο για την κόρη της, Κωνσταντίνα, δήλωσε στον ΕΤ: «Η εκδρομή διοργανώθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι Μάρτιο ή Μάιο, όπως συμβαίνει στα σχολεία. Οταν οι υπόλοιποι θα κάνουν διακοπές, θα εκμεταλλευτώ τον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζοντας».
Σχολιάστε