Οι μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας σκηνής αποτίουν φόρο τιμής στον σπουδαίο Ρώσο συγγραφέα Alexander Solzhenitsyn μια μέρα μετά το θάνατό του σε ηλικία 89 ετών.
Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον χαιρέτισε ως έναν από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για το σοβιετικό καθεστώς ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον επαίνεσε για το θάρρος του.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο συγγραφέας, ο οποίος στα μυθιστορήματά του, αποκάλυψε το σύστημα των φυλακών του Στάλιν θα κηδευτεί την Τετάρτη, στο ιστορικό μοναστήρι της Μόσχας Donskoi.
Ο συγγραφέας των έργων Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ και Μια ημέρα από τη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς πέθανε, σύμφωνα με το γιο του, από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια την Κυριακή (3/8) στο σπίτι του κοντά στη Μόσχα.
Τα νέα για τον θάνατο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα προκάλεσαν συγκίνηση σε όλο τον κόσμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον χαρακτήρισε ως «μιααπό τις σπουδαιότερες συνειδήσεις της Ρωσίας του 20ου αιώνα» και εγκωμίασε την αποφασιστικότητα να μείνει πιστός στα ιδανικά του ακόμα και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο.
Ο τέως Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τον χαρακτήρισε ως έναν σπουδαίο συγγραφέα και εξαιρετικό ιστορικό ο οποίος μας προσέφερε μια «σωστή και ακριβή άποψη των τραγωδιών του απολυταρχισμού του 20ου αιώνα».
Συνέχισε λέγοντας: «Η Ρωσία έχασε έναν σπουδαίο μαχητή ο οποίος αγωνίστηκε για να συμφιλιώσει του Ρώσους με το παρελθόν τους. Ο κόσμος έχασε μια προσωπικότητα που ενσαρκώνει το νόημα της ελευθερίας».
Ο ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεβ έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ενώ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το θάνατο του Solzhenitsyn ως «βαριά απώλεια για τη Ρωσία».
Φυλακή, εξορία και βραβείο ΝόμπελΟ Solzhenitsyn γεννήθηκε στον Καύκασο στο 11 Δεκεμβρίου 1918, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ροστόφ και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό.
Το 1945 καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών σε στρατόπεδο επειδή σε επιστολή που είχε στείλει σε ένα φίλο του αμφισβήτησε τις πολεμικές ικανότητες του Στάλιν.
Αφέθηκε ελεύθερος το 1953, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Στάλιν και εξορίστηκε στην κεντρική Ασία, όπου και άρχισε να γράφει.
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ριάζαν, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και ασχολήθηκε με την διδασκαλία.
Το Νοέμβριο του 1962 του δόθηκε η άδεια να δημοσιεύσει στη λογοτεχνική επιθεώρηση Νόβι Μιρ το έργο του Μια ημέρα από τη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς που αφορούσε ένα κρατούμενο στα Γκούλαγκ.
Οι ωμές περιγραφές της σταλινικής τρομοκρατίας προκάλεσαν σοκ στη Σοβιετική Ένωση και τα επόμενα έργα του, Ο πρώτος κύκλος και το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ κυκλοφόρησαν μόνο σε παράνομες εκδόσεις ή στο εξωτερικό όπου και γνώρισαν τεράστια επιτυχία.
Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, ωστόσο αρνήθηκε να πάει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο του καθώς φοβόταν ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει.
Το 1974 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Έζησε στην Γερμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ και στη Ρωσία επέστρεψε το 1994, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο του ρωσικού κράτους «για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στον ανθρωπιστικό τομέα» από τον τότε πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο 89χρονος συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως εδώ και πολλούς μήνες και οι φήμες που κυκλοφορούσαν στη Μόσχα ανέφεραν πως ήταν σοβαρά άρρωστος.
—————————————
Όποιος έχει διαβάσει Σολζενίτσιν, ξέρει πόσο δυσαναπλήρωτο θα είναι το κενό που αφήνει…
Μετά από τόσα βάσανα,ήρθε η ώρα να αναπαυθεί…
Καλό ταξίδι…
Σχολιάστε