Υπάρχει τρόπος ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην προσπάθεια της πρόληψης και εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού του AIDS. Το προφυλακτικό και οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να δώσουν τη λύση.
Η 17η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά του AIDS ξεκίνησε τη Δευτέρα (4/8) τις εργασίες της, δίνοντας μάχη κυρίως για την τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους των κυβερνήσεων της παγκόσμιας κοινότητας.
Η μάχη της ενημέρωσης δίνεται για πρώτη φορά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, στο Μεξικό. Τα αποτελέσματα των ερευνών για τα καινούρια φάρμακα κα το κόστος τους, καθώς και θέματα που θίγουν τις κοινωνικές διαστάσεις του ιού του AIDS, σε ανεπτυγμένες ή υπανάπτυκτες χώρες, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου. Οι εργασίες του θα έχουν διάρκεια έξι ημέρες.
«Μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα» δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πέδρο Καν, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS, που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης. «Παρά την τόση πρόοδο, ο κόσμος δε φαίνεται να τηρεί τη δέσμευσή, που ανέλαβε το 2006, για την πρόσβαση όλων σε μια αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη έως το 2010» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention), η εξάπλωση της επιδημίας του ιού HIV διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δείχνουν ότι μέσα στο 2006 μολύνθηκαν από τον ιό περίπου 56 χιλιάδες άνθρωποι.
Γεγονός είναι ότι λίγα βήματα έχουν γίνει από τους πολιτειακούς θεσμούς με αποτέλεσμα το AIDS να θερίζει. Περισσότερα από 33 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του παγκοσμίως.
Ο Πέδρο Καν, τόνισε πως «η αθέτηση των δεσμεύσεων θα έχει ως επακόλουθο εκατομμύρια θανάτους και επ’ ουδενί δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η νίκη είναι στο χέρι μας».
Κατά την ομιλία του, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (ΟΝUSIDA) Πίτερ Πιότ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη σταματήσει την προσπάθειά της απέναντι στη μάχη κατά της ασθένειας. «Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες επί πολλές δεκαετίες ακόμη» συμπλήρωσε. Σημαντική παράμετρος στον αγώνα αυτόν, σύμφωνα με τον Πιότ, είναι ο αμείωτος ρυθμός όλων των παραγόντων, καθώς επίσης και η μεγαλύτερη συμμετοχή των κυβερνήσεων στην θεραπεία και την πρόληψη του HIV.
Ανάμεσα στους συνέδρους είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που κύρηξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Επίσης, θα παρέμβουν με ομιλίες τους στις εργασίες ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν και η ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 17η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά του AIDS θα παρευρεθούν και 22.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 2.500 είναι ασθενείς. Σκοπός τους είναι να μοιραστούν με τους συνέδρους την ζωή τους, εκθέτοντας κάθε λογής προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Θα μπορέσουν, επιπλέον, να εκφράσουν τις προτάσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από την προσωπική τους εμπειρία.
Τέλος, στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η 12χρονη οροθετική Κέρεν Ντάναγουεϊ Γκονσάλες, από την Ονδούρα, η οποία γεννήθηκε με τον ιό, που τον έφερε η μητέρα της.
Η Κάρεν επελέγη από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου λόγω της συμμετοχής της σε εκστρατείες πρόληψης και βοήθειας στους ασθενείς με AIDS μέσω του περιοδικού «Γιαβεσίτας» («Τα μικρά κλειδιά»), το οποίο απευθύνεται στα οροθετικά παιδιά. Βρίσκεται εκεί για να εκπροσωπήσει τα 33 εκατομμύρια οροθετικών σε όλον τον κόσμο.
Σχολιάστε