Με 3.000 απουσίες, με πάνω από 6.500 αριστούχους και με περίπου 29.000 υποψηφίους κάτω από τη βάση, διαμορφώνεται φέτος ένα ιδιαίτερο τοπίο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα που δεν θα έχει ενιαία κατεύθυνση.
Η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανεβάζουν τον πήχυ, τα Ιατρικά υποχωρούν, τα Οικονομικά κατρακυλούν, τα Τμήματα Μηχανικών του κέντρου συγκρατούν τις βάσεις τους στα περσινά επίπεδα και τα περιφερειακά τεχνολογικά ΑΕΙ μειώνουν τις απαιτήσεις τους.
Οι πάνω από 6.500 φετινοί αριστούχοι θα συγκρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (δείγμα 16.000
βαθμολογιών), αν και, ιδιαίτερα φέτος, δεν ξεκαθαρίζουν με βεβαιότητα τις επιδόσεις των υποψηφίων, φανερώνουν ότι θα έχουμε μια τριπλή ταχύτητα στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές που επιλέγουν οι αριστούχοι.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα πιο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους τμήματα θα είναι η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου και η Φιλοσοφική της Αθήνας. Όλα δείχνουν ότι η Νομική Αθήνας θα «στρατολογήσει» φέτος υποψήφιους με πάνω από 18.550 μόρια, ενώ διακριτή ανοδική πορεία θα ακολουθήσουν η Νομική Θεσσαλονίκης, η Ψυχολογία του Παντείου και η Φιλολογία της Αθήνας. Οριακή ανοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Στην αντίπερα όχθη, το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανοίξει την είσοδο στα ΑΕΙ του Πεδίου, ενώ το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) θα αποτελέσει τη βάση εισόδου στα ΤΕΙ.
2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία.
Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι σίγουρο ότι τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ και Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ θα επιλεγούν από τους πλέον υψηλόβαθμους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και θα αγωνιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή για το ποιο από τα δυο θα βρεθεί με υψηλότερες βάσεις. Η μείωση των θέσεων εισακτέων, αλλά και οι λιγότεροι φετινοί (σε σχέση με πέρυσι) αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να κινήσουν οριακά τις βάσεις εισαγωγής των δυο παραπάνω τμημάτων αλλά και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ της Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ίδιου Πανεπιστημίου. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία φανερώνουν σαφή πτώση των βάσεων εισαγωγής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας και της Θεσσαλίας, καθώς και στο Τμήμα Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.
Στις χαμηλές πτήσεις των βάσεων εισαγωγής και τα δύο Πεδία θα έχουν τμήματα ΤΕΙ που θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια (αλλά με βαθμό πρόσβασης 10).
3ο Επιστημονικό Πεδίο. Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο περιλαμβάνει τη βασίλισσα των υψηλόβαθμων τμημάτων, την Ιατρική Αθηνών, που και φέτος όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει την πρωτιά της στην ιεραρχία των υψηλόβαθμων τμημάτων. Το γεγονός ότι οι φετινοί αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται να είναι λιγότεροι από πέρσι, σίγουρα κάτω από 2.500, αυξάνει τις ελπίδες για μικρή υποχώρηση των Ιατρικών Τμημάτων στην Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Αλλά και οι βάσεις των Ιατρικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης μάλλον θα έχουν μικρή πτώση ή στη χειρότερη περίπτωση θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα. Στον πυθμένα των βάσεων εισαγωγής του Πεδίου στα μεν πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να βρεθεί η Νοσηλευτική της Σπάρτης, στα δε τμήματα των ΤΕΙ η Νοσηλευτική που εδρεύει στο Διδυμότειχο.
5ο Επιστημονικό Πεδίο. Λιγότεροι από 30.000 ήταν φέτος οι υποψήφιοι που έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποιος ένα τμήμα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Παράλληλα, τα βαθμολογικά στοιχεία που διαθέτουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι φετινοί υποψήφιοι είχαν σαφώς χειρότερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο μάθημα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία αποτελούν το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τους διεκδικητές του Πεδίου, οι υποψήφιοι δεν έγραψαν καλύτερα από πέρσι, μπορούμε να υπολογίζουμε για πτώση των βάσεων.
Οι «ναυαρχίδες» του Πεδίου, τα τμήματα που θα βρίσκονται στην κορφή της ιεραρχίας των βάσεων εισαγωγής θα είναι φέτος τρία Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μαζί τους και το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά. Στα τμήματα αυτά έχουμε φέτος μικρή μείωση εισακτέων της τάξης του 4%-7%, η οποία όμως δεν μπορεί να συγκρατήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα. Η πτώση θα είναι περισσότερο αισθητή σε αρκετά τμήματα της Περιφέρειας στα οποία η σημαντική αύξηση των θέσεων εισακτέων (20%- 25% σε πολλές περιπτώσεις) ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγάλη «κατρακύλα» τμήματα όπως: Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Αγρινίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης της Θράκης, Οικονομικών Επιστημών του Ρεθύμνου, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της Χίου, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Πάτρας κ.λπ.
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΟΝLINE
Σχολιάστε