Ωμεγά-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες, είναι τα «κλειδιά» για την καλή απόδοση των παιδιών στις εξετάσεις. Ο καφές μπορεί να αντικατασταθεί από λίγη άσκηση, ενώ ηλεκτρονικά παιχνίδια και Διαδίκτυο δρουν αρνητικά στην απόδοση των μαθητών και πρέπει να αποφεύγονται.
Οι πολύτιμες τροφές
Οι επαρκείς θερμίδες είναι απαραίτητες για την παροχή ενέργειας στα παιδιά αυτό το διάστημα. «Τα κορίτσια των 17-18 χρόνων χρειάζονται κατά μέσο όρο 2.000-
2.500 θερμίδες την ημέρα και τα αγόρια 2.500- 3.000 θερμίδες», ενημερώνει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. «Εάν ασκούνται, χρειάζονται περισσότερες θερμίδες». Αυτές οι θερμίδες πρέπει να κατανέμονται σε τρία κύρια γεύματα και δύο ενδιάμεσα.
Οι πιο πολύτιμες τροφές για όσους δίνουν εξετάσεις είναι όσες περιέχουν πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β. «Τα ψάρια, ιδίως τα λιπαρά (φθηνά), όπως η σαρδέλα, η τσιπούρα, ο κολιός, δίνουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και βοηθούν στη συγκέντρωση της προσοχής», λέει ο κ. Καφάτος. «Να τρώνε, λοιπόν, τα παιδιά τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα ψάρι. Τα ίδια λιπαρά οξέα μπορούν να πάρουν τα παιδιά και από τα καρύδια».
Τα αυγά είναι επίσης πολύτιμη τροφή για τους δοκιμαζόμενους μαθητές. «Συνιστούμε να τρώνε 4 αυγά την εβδομάδα, επειδή έχουν ουσίες που βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία», λέει η κ. επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα-Βλάχου. «Εάν βέβαια το παιδί έχει υψηλή χοληστερίνη ή οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστεριναιμίας, θα πρέπει να περιορισθεί σε ένα αυγό την εβδομάδα». Μεγάλη σημασία έχουν πάντα οι πρωτεΐνες. «Ένα παιδί αυτής της ηλικίας χρειάζεται περίπου 60 γραμμάρια πρωτεϊνών καθημερινά, τα δύο τρίτα από τις οποίες πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης και οι υπόλοιπες φυτικής προέλευσης», επισημαίνει ο κ. Καφάτος. «Δηλαδή, εάν φάει μία μερίδα ψάρι ή κοτόπουλο, μία μερίδα φακές (200 γραμμάρια) και δύο- τρία γαλακτοκομικά, έχει προσλάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες της ημέρας».
Απαραίτητοι, κυρίως αυτή την περίοδο, είναι οι υδατάνθρακες. «Ιδιαίτερα ο φλοιός των δημητριακών προσφέρει τις απαραίτητες για τον εγκέφαλο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως τη Β1, τη Β6 και το φυλλικό οξύ», τονίζει ο κ. Καφάτος. «Πέντε έως έξι φορές την ημέρα, λοιπόν, να τρώνε τα παιδιά μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πατάτες και δημητριακά (όχι τα κορν φλέικς, αλλά τα ολικού αλεύρου)».
Τα γλυκά δεν είναι απαραίτητα στη μελέτη, όπως νομίζουν συνήθως οι μητέρες και οι γιαγιάδες. «Εάν όμως δώσετε στο παιδί γλυκό (π.χ. ένα κέικ), φροντίστε να είναι σπιτικό», υπογραμμίζει η κ. Βλάχου.
Γι΄ αυτό το διάστημα, αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά, τα φαστ-φουντ και τα αμαγείρευτα φαγητά (σούσι). «Υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηριάσεως και αρκετά παιδιά έχασαν τις εξετάσεις τους γι΄ αυτό τον λόγο», προειδοποιεί η κ. Βλάχου.«Δώστε, λοιπόν, στα παιδιά σπιτικό φαγητό και φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων».
Τα τονωτικά
Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες, γιατί προκαλούν υπερένταση και μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο άγχος, αλλά και πεπτικά προβλήματα. «Προτιμήστε το κρύο τσάι», συμβουλεύει η κ. Βλάχου, «ή τουλάχιστον περιοριστείτε σε έναν αραιό καφέ την ημέρα».
Ο κ. Καφάτος συμφωνεί: «Τα παιδιά επιτρέπεται να πίνουν 1-2 καφέδες την ημέρα μετά την ηλικία των 18 χρόνων. Περισσότεροι καφέδες θεωρούνται πλέον φάρμακο. Αντί το παιδί να πιει καφέ, είναι καλύτερα να κάνει λίγη άσκηση. Θα το αφυπνίσει και θα του δώσει ευχαρίστηση».
Η άσκηση βοηθά με πολλούς τρόπους τα παιδιά που μελετούν. «Η άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, ζωντανεύει και τονώνει τον οργανισμό, ΄΄καθαρίζει΄΄ το μυαλό», λέει ο κ. Καφάτος. «Γι΄ αυτό συνιστούμε μισή έως μία ώρα άσκηση την ημέρα, ακόμα και την περίοδο των εξετάσεων». Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε. «Δεν θα πρέπει να συνεχίζονται αυτό το διάστημα οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες, που κουράζουν υπερβολικά το παιδί και το προδιαθέτουν σε κρυολογήματα», διευκρινίζει η κ. Βλάχου.
Συμπληρώματα διατροφής
Μόνο τα κορίτσια που έχουν παρατεταμένη έμμηνο ρύση (και επομένως έχουν απώλεια σιδήρου) και τα παιδιά που έχουν κάποια διατροφική ανεπάρκεια, πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής στις εξετάσεις- πάντα με σύσταση γιατρού. «Οι πολλές βιταμίνες και τα άλλα συμπληρώματα, σύμφωνα με νέες μελέτες, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνους», προειδοποιεί ο κ. Καφάτος. «Γι΄ αυτό, θα πρέπει να χορηγούνται βιταμίνες μόνο σε παιδιά με κάποια σοβαρή ανεπάρκεια. Ένα παιδί που τρέφεται σωστά, δεν έχει ανάγκη από συμπληρώματα».
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΟΝLINE
[…] Οδηγός επιβίωσης για τις πανελλαδικές: Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινάνε αυτή την βδομάδα. […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!