Περνούν την εφηβεία τους με «γερμανικά» ωράρια, κι όμως δεν μαθαίνουν.
Οι Ελληνες μαθητές διαβάζουν τρεις φορές περισσότερο από τους συνομηλίκους τους άλλων χωρών, όπως η Φινλανδία, αλλά σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA.
Τι φταίει; Οπως τονίστηκε στη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο, στη χώρα μας η διδασκαλία περιλαμβάνει θέματα πάνω από τις δυνατότητες των μαθητών, πράγμα το οποίο κουράζει, απογοητεύει και οδηγεί στην αποστήθιση…
«Το σημερινό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες της Ε και Στ Δημοτικού, για παράδειγμα, περιλαμβάνει ύλη η οποία, σύμφωνα με έρευνες, γίνεται κατανοητή μόνο από το 5% των μαθητών στους οποίους απευθύνεται», σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Κουμαράς, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Ερευνα
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα αποτελέσματα έρευνας σε 230 καθηγητές Φυσικών Επιστημών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο.
Στους καθηγητές δόθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο μαθητή της Ε Δημοτικού, χωρίς να αναφέρεται η ταυτότητα του βιβλίου και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ποια τάξη θεωρούν ότι διδάσκονται τα αποσπάσματα αυτά.
Πάνω από επτά στους δέκα (το ποσοστό κυμάνθηκε από 72,5% – 78% ανάλογα με το απόσπασμα) απάντησαν ότι διδάσκονται στο Γυμνάσιο και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υποστήριξαν ότι κακώς διδάσκονται στο Γυμνάσιο αναγνωρίζοντας την ύλη κατάλληλη για το Λύκειο…
Στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και τα βιβλία Φυσικών Επιστημών στην υποχρεωτική εκπαίδευση έχουν αλλάξει τρεις φορές, με τελευταία περίπτωση αυτή των βιβλίων που εισήχθησαν στα σχολεία πριν από ενάμιση χρόνο.
Το ερώτημα είναι εάν με τις αλλαγές αυτές η Ελλάδα θα καταφέρει να εγκαταλείψει τη θέση του «ουραγού» που καταλαμβάνει στους διαγωνισμούς PISA τους οποίους διενεργεί ο ΟΟΣΑ από το 2000.
Το πρόγραμμα αξιολογεί τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο εφαρμόζουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στο σχολείο για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής.
Ο PISA
Ειδικά για τις φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία κ.ά.), στις οποίες επικεντρώθηκε ο διαγωνισμός PISA για το 2006, οι μαθητές της χώρας μας σημείωσαν μέση επίδοση 473 (κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που είναι 500) και βρέθηκαν κοντά με τους συνομηλίκους τους σε Ρωσία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε για μια ακόμη φορά η Φινλανδία. Ακολούθησαν το Χονγκ Κονγκ, ο Καναδάς, η Ταϊβάν, η Εσθονία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.
Πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ «σκόραραν», εξάλλου, οι μαθητές από Αυστραλία, Ολλανδία, Κορέα, Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Λίχτενστάιν, Σλοβενία και Μακάο – Κίνα.
«Κυρίαρχο ρεύμα σήμερα, σε όλο τον κόσμο, στη διδακτική είναι ο Γραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες. Στόχος δεν είναι πια η παραγωγή ειδικών επιστημόνων και μηχανικών αλλά ο μελλοντικός πολίτης.
Υπάρχει επίσης διαφορετική εστίαση στο διδακτικό υλικό το οποίο από ειδικό εργαστηριακό υλικό γίνεται υλικό της καθημερινής ζωής», σημείωσε ο κ. Κουμαράς και πρόσθεσε πως η αναφορά σε γνώσεις που συνδέονται με το πλαίσιο της καθημερινής ζωής δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως «έκπτωση» στο επίπεδο των γνώσεων…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σχολιάστε