Πολεμικό σκηνικό διαφαίνεται και πάλι στα πανεπιστήμια, από τους φοιτητές που επιχειρούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν τον νέο νόμο-πλαίσιο. Σε πολλά ιδρύματα επικρατεί κλίμα ανησυχίας για νέες αναταραχές τον Μάιο και τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τις πρυτανικές εκλογές που θα γίνουν στις 20 Μαΐου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στις 28 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
O πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Σωτήρης Καρβούνης, είναι κατηγορηματικός: «Χτυπάω ξύλο να μη συμβούν επεισόδια στις 28 Μαΐου που έχουμε πρυτανικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο πανεπιστήμιο μια… ανησυχητική ησυχία. Βέβαια δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα προληπτικά ούτε να φωνάξουμε την Αστυνομία. Είμαι 40 χρόνια στο πανεπιστήμιο και αρνούμαι να κάνω κάτι τέτοιο. Όμως δηλώνω ότι εάν γίνουν επεισόδια και δεν μπορέσουν να διεξαχθούν οι εκλογές, εγώ θα παραιτηθώ κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου που λήγει η θητεία μου κι ας γίνει ό,τι θέλει. Αγαπώ το πανεπιστήμιο, αλλά αυτό το παιχνίδι αρνούμαι να το παίξω».
Τα πρώτα επεισόδια
Τα πρόσφατα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με αφορμή την… απομάκρυνση των ταμπλό όπου οι φοιτητές αναρτούν τις αφίσες τους, φαίνεται πως ήταν μόνο η προθέρμανση. Χθες οι φοιτητές του ιδρύματος, μετά την «απαλλοτρίωση» των ηλεκτρονικών συσκευών από το γραφείο του πρύτανη κ. Γρ. Πραστάκου, προχώρησαν και σε κατάληψη της Πρυτανείας, απαιτώντας την επιστροφή των ταμπλό.
Αλλά οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποφάσισαν να «αντεπιτεθούν» και απέχουν σήμερα και αύριο από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βιαιότητες. Επίσης, ο σύλλογος των καθηγητών αποφάσισε να κηρύξει αποχή των μελών ΔΕΠ από τα διδακτικά τους καθήκοντα διάρκειας μίας εβδομάδας, κάθε φορά που παρατηρείται διάλυση συλλογικού οργάνου του πανεπιστημίου ή άλλο γεγονός βίας στο μέλλον. Οι φόβοι που εκφράζονται από πολλούς καθηγητές είναι μήπως επαναληφθούν τα γεγονότα του Παντείου του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν αριστεριστές φοιτητές αφαίρεσαν και έκαψαν τις κάλπες, μη επιτρέποντας την εκλογή αντιπρύτανη. Στο Πάντειο έκτοτε δεν ξανάγιναν οι εκλογές λόγω του φόβου νέων επεισοδίων, με αποτέλεσμα σήμερα, 5 μήνες αργότερα, οι αρμοδιότητες του αντιπρύτανη που δεν εξελέγη να έχουν μοιραστεί στον πρύτανη και τον έτερο αντιπρύτανη και να ασκούνται από αυτούς. «Πράγματι επικρατεί σκεπτικισμός στο πανεπιστήμιο, καθώς τον Ιούνιο έχουμε και εκλογές προέδρων και δεν ξέρουμε τι θα γίνει έως τότε», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Παντείου, κ. Π. Τσίρης.
Στη Θεσσαλία
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου επίσης θα γίνουν πρυτανικές εκλογές στις 20 Μαΐου, ο πρύτανης κ. Μπαγιάτης κάνει και αυτός λόγο για πληροφορίες ότι ορισμένοι φοιτητές προετοιμάζονται για αποκλεισμό των χώρων και δυναμικές ενέργειες. «Εμείς θα έχουμε 16 κάλπες για τους φοιτητές και από 2 για τους καθηγητές και τους διοικητικούς. Αν εμφανιστούν φαινόμενα παρεμπόδισης των εκλογών, τότε θα προσπαθήσουμε να τις ξανακάνουμε μέσα σε μία εβδομάδα. Υπάρχει ανησυχία, καθώς φαίνεται πως επιχειρείται αναθέρμανση του κλίματος έντασης, ελπίζω όμως ότι τελικά όλα αυτά θα αποδειχθούν αβάσιμα», τονίζει.
Αλλά εκτός από τις πρυτανικές εκλογές που αφορούν μόνο τρία πανεπιστήμια, τον Ιούνιο σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα πρόκειται να διενεργηθούν εκλογές προέδρων Τμημάτων και κοσμητόρων με τις διατάξεις του νέου νόμου, τις οποίες οι φοιτητές που αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο- και ειδικά εκείνοι που υποστηρίζονται από τις πα ρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς- σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μποϊκοτάρουν.
Στο Γεωπονικό
«Υπάρχει κλίμα έντασης», λέει ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Λεων. Λουλούδης, «όμως στο Γεωπονικό οι περυσινές αναταραχές κόστισαν στους φοιτητές μας την απώλεια του εξαμήνου τους κι έτσι εφέτος ελπίζουμε πως θα κατανοήσουν ότι, αν προβαίνουν σε βιαιότητες, κάνουν κακό κυρίως στους εαυτούς τους. Εφέτος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κάποια βίαιη αντίδραση, περιμένουμε όμως να δούμε τι θα γίνει όταν θα συζητηθούν στη Σύγκλητο τα θέματα του νέου νόμου».
Στο Καποδιστριακό
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, κ. Χρ. Κίττας, τονίζει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πράγματι η αίσθηση ότι στα τέλη Μαΐου θα έχουμε νέο φούντωμα αντιδράσεων στον νόμο-πλαίσιο. Όλοι περιμένουμε νέα έξαρση. Εμένα όμως ο προβληματισμός μου δεν είναι ποιος θα κερδίσει κι αν θα εφαρμοστεί ή όχι ο νόμος, γιατί με τέτοιες καταστάσεις είμαστε όλοι ηττημένοι και κυρίως τα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ και 2 χρόνια ζούμε όλοι σε μια ισορροπία του τρόμου και, την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κάνουν βήματα μπροστά, εμείς κάνουμε άλματα προς τα πίσω…».
Στο Δημοκρίτειο
Ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Θράκης, κ. Σάββας Τοκμακίδης, δίνει μια ηπιότερη εικόνα: «Έχουμε ζήσει αρκετές εντάσεις στο παρελθόν, αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προετοιμασίας για την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου.
Άλλωστε, μέσα στη Σύγκλητο η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, η καθεμιά από τη δική της οπτική γωνία, αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα της αξιολόγησης».
Στην Κρήτη
Οι μεγάλες αντιπαλότητες που έχει προκαλέσει ο πρύτανης κ. Ι. Γρυσμπολάκης δημιουργούν κλίμα έντασης εν όψει των πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Το όνομα του πρώην πρύτανη Γιάννη Φίλη ακούγεται ως το επικρατέστερο για να στηριχθεί από αρκετούς καθηγητές και την ΠΑΣΠ, ενώ γίνεται προσπάθεια να πειστεί ακόμα και το σχήμα των ΕΑΑΚ- που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές το 30% των ψήφων- να ψηφίσει υπέρ του κ. Φίλη. Ωστόσο, τα ΕΑΑΚ έχουν πάρει απόφαση και σε τοπικό επίπεδο να σαμποτάρουν τις διαδικασίες. Θέλουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφεραν μέλη τους στα «ΝΕΑ», να κρατήσουν «στο ψυγείο» τον νόμο και να μην ξεκινήσει η εφαρμογή του στα πανεπιστήμια.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης κ. Ιωακείμ Γρυσμπολάκης εύχεται να μη γίνουν συγκρούσεις. «Αν ματαιωθούν οι εκλογές, το πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ακέφαλο. Ελπίζω ότι οι μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις δεν θα εμποδίσουν τις εκλογές», τονίζει.
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΟΝLINE
Σχολιάστε