Feeds:
Δημοσιεύσεις
Σχόλια

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που εορτάζεται το Σάββατο, είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ και για τη χώρα μας.

Η έλλειψη πόσιμων υδάτινων πόρων, που σύμφωνα με τον γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αποτελεί την κύρια αιτία που κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής, αφορά και την Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει εντεινόμενο πρόβλημα όσον αφορά τα υδάτινα αποθέματα που διαθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Κώστα Κωστούλα, σε σχέση με πέρυσι τα αποθέματα είναι μειωμένα κατά 350 εκατομμύρια κυβικά, με την ημερήσια κατανάλωση να αγγίζει τα 1,1 εκατομμύρια κυβικά.

Ο κ. Κωστούλας, επισήμανε μάλιστα ότι έχει αρχίσει να γίνεται άντληση υδάτων και από την Υλίκη.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, Δήμος Κατσιγιάννης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιγιάννης αυτό «δεν σημαίνει ότι θα έχουμε περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση». «Η παρατηρηθείσα ανομβρία ήταν αναμενόμενη αφού σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις τα έτη ξηρασίας πηγαίνουν ανά ζεύγη» πρόσθεσε ο κ. Κατσιγιάννης. 

Πάντως, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραχωρήσει 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην Κύπρο, αν και η μεταφορά του νερού δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Ιούλιο καθώς δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ ο κύπριος υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ότι για να μεταφερθεί το νερό χρειάζεται η κατασκευή αγωγού έκτασης τετρακοσίων μέτρων στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας στην Ελλάδα και δεύτερου αγωγού τεσσάρων χιλιομέτρων στη Λεμεσό, το ένα χιλιόμετρο του οποίου θα είναι υποθαλάσσιο.

Ενημερώνοντας τη Βουλή στη Μεγαλόνησο, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τμήματος Υδάτων μέχρι το τέλος του 2008 θα παρατηρηθεί έλλειψη πόσιμου νερού της τάξης των 16,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ο κ. Πολυνείκης είπε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρία εναλλακτικά σενάρια: μεταφορά νερού από το εξωτερικό, επιβολή «κουότα», δηλαδή πλαφόν στην κατανάλωση, και περικοπές στην παροχή νερού.

Μήνυμα Μπαν Κι Μουν. «H εφετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το Διεθνές Έτος Υγιεινής. Αυτό αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση που πλήττει έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής, τις οποίες βιώνουν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια νέοι χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουμε», αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο γγ. του ΟΗΕ επισημαίνει ότι «οι κακές συνθήκες υγιεινής σε συνδυασμό με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, προκαλούν αυτόν τον ασύλληπτο αριθμό θανάτων. Επιπλέον, αυτοί που επιζούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να απολαύσουν μια υγιή και παραγωγική ζωή. Τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια, αναγκάζονται να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι ασθένειες αποκλείουν τους ενήλικες από την παραγωγική εργασία.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν σημειώνει επίσης ότι «οι ηγέτες που το 2000 υιοθέτησαν τους Αναπτυξιακούς Στόχους Χιλιετίας, οραματίστηκαν τη μείωση (έως το 2015) στο μισό του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, δε βρισκόμαστε ούτε κατά διάνοια στο δρόμο της υλοποίησης αυτού του στόχου. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2015, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Με τους σημερινούς ρυθμούς, η υποσαχάρια Αφρική δε θα υλοποιήσει το στόχο νωρίτερα από το 2076».

Ο γγ. του ΟΗΕ αναφέρει ότι «αν και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, το μέγεθος των πληθυσμών, η ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, οι ανεπαρκείς επενδύσεις και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο», επισημαίνοντας οτι «με την κατάλληλη αποφασιστικότητα, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης υιοθέτησε το 2005 μια σειρά μέτρων για τη επίτευξη ουσιαστικής προόδου, καθιστώντας πρωτίστως υπεύθυνες τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από την κρίση. Έκανε επίσης έκκληση για διεθνή υποστήριξη, εφαρμογή πολιτικών, εξεύρεση χρηματοοικονομικών πόρων και μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες που την έχουν ανάγκη».

«Αν απαντήσουμε στην πρόκληση δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μόνο για την καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Κάθε δολάριο που επενδύεται στο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής αποφέρει περίπου επτά δολάρια παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ανεκτίμητα κέρδη από τη μείωση της φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό δίνει την ευκαιρία να φωτίσουμε αυτά τα ζητήματα. Φέτος όμως, πέρα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ας ασκήσουμε πιέσεις για δράση προκειμένου να αλλάξουμε σημαντικά τη ζωή αυτών των ανθρώπων», καταλήγει στο μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ.

WWW.SKAI .GR

Comments RSS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

grassrootreuter

για να οπλίσουμε την κριτική στην καθημερινή δράση για τον κομμουνισμό.

The Player's Blog

Learn to Play or be Played

Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί σερφάρουν και απαιτούν

Το ιστολόγιο των αδιορίστων εκπαιδευτικών...και όχι μόνο

Ο άνεργος

...και η κόρη του φούρναρη!

ΡΑΠΙΣΜΑΤΑ

ψόφα σκουλίκι blogger

Daily Scene

Η μαργαρίτα βλέπει και παρουσιάζει...

Πρόσωπα - Ρίτσα Μασούρα

Το μόνο που θέλω να πω αστράφτει απρόσιτο .Tomas Transtromer

Μαμά... ετών 42..!

«Συμβαίνει. Απλώς συμβαίνει η αγάπη. Όπως συμβαίνει η θάλασσα». (Παντελής Μπουκάλας, "Ρήματα")

Το δεξί μας μπακ δε στρίβει

..αλλα εμείς το αγαπάμε

mantri

Όταν ένας τσοπάνης, ένας λύκος και ένα μαύρο πρόβατο συναντιούνται...

Allu Fun Marx: Αριστερά ...στη Blogoslovakia

ALLU FUN MARX : ΑΡΙΣΤΕΡΑ ...ΣΤΗ BLOGOSLOVAKIA

Νεραϊδόκοσμος.gr

...ωδή στις νεράϊδες

Greek University Reform Forum

Φορουμ Διαλογου της Κινησης για Μεταρρυθμιση στο Ελληνικο Πανεπιστημιο

ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΔΕΣ . . .

Προτιμώ μια αλήθεια που ακούγεται σαν ψέμα από ένα ψέμα που ακούγεται αληθινό...

Αρέσει σε %d bloggers: