Το 30% των εισαχθέντων σε δεκάδες περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα διαρρέουν προς τα κεντρικά πανεπιστήμια με μετεγγραφή, ενώ 40-45 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ έχουν πληρότητα σπουδαστών μικρότερη από 35%! Παράλληλα, η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και οδηγεί σε μαρασμό την πλειονότητα των ΑΕΙ- ΤΕΙ της ελληνικής περιφέρειας.Η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί, χρόνια τώρα, τα δημόσια πανεπιστήμια με την υποχρηματοδότηση στην οποία έχουν καταδικαστεί, τα δεκάδες διαλυμένα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ (χωρίς υποδομές, χωρίς μόνιμο προσωπικό, φοιτητική μέριμνα και επαγγελματικά δικαιώματα σπουδών), τη «στρόφιγγα» της εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που κλείνει με τη βάση του 10 (26.000 θέσεις στα ΑΕΙ- ΤΕΙ κόπηκαν μέσα στα δύο τελευταία χρόνια), αλλά και τους όρους με τους οποίους διαρρέει ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών, μέσω των μετεγγραφών, από τα περιφερειακά τμήματα προς τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλάζουν δραματικά το τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Φεύγουν με μετεγγραφή
Οι όποιες προσπάθειες ανάπτυξης πολλών περιφερειακών τμημάτων υπονομεύεται τα τελευταία χρόνια από μια «ύπουλη» αιμορραγία φοιτητών τους, προς ομοειδείς σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε καθεστώς συρρίκνωσης του αριθμού των φοιτητών τους βρίσκονται πολλά τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Ιονίου και Πελοποννήσου. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς λόγω του συστήματος των μετεγγραφών φοιτητών σε άλλα πανεπιστήμια μειώνεται δραματικά οούτως ή άλλως- μικρός αριθμός φοιτητών στο Πανεπιστήμιο.
Αναλυτικότερα:
Στο Τμήμα Γεωγραφίας της Μυτιλήνης τη φετινή χρονιά εισήχθησαν 150 φοιτητές και εγγράφηκαν 140. Με τη μετεγγραφή 47 εξ αυτών στην Αθήνα, έμειναν να φοιτήσουν στη Μυτιλήνη 93.
Στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, στο οποίο κατά τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς εγγράφηκαν 145 φοιτητές, πήραν μετεγγραφή σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας οι 75 (!). Με άλλα λόγια, στο Τμήμα περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές του φέτος «ανέκρουσαν πρύμναν», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Χίο εγγράφηκαν 100 φοιτητές και πήραν μετεγγραφή περίπου οι 80 (!). Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στη Σάμο εγγράφηκαν 130 φοιτητές εκ των οποίων πήραν μετεγγραφή οι 80 (!). Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας διέρρευσε με μετεγγραφή το 35% των εισαχθέντων μέσα σε έναν χρόνο.
Άλλα τρία περιφερειακά Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών (Κοζάνης, Ξάνθης, Χανίων) χάνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος των νεοεισερχόμενων φοιτητών τους λόγω μετεγγραφών.
Από την άλλη μεριά, είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 υπήρξε αύξηση ώς και 245% του αριθμού των νέων φοιτητών του, λόγω των εσωτερικών μετεγγραφών που δέχτηκε.
Αιτία; Η ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, το τρομακτικό έλλειμμα σε εστίες, εστιατόρια και η ανεπάρκεια σε βιβλιοθήκες, εργαστήρια υπολογιστών, σπουδαστήρια, αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας που οδηγούν στην ερήμωση- μέσω των μετεγγραφώντων πανεπιστημίων της περιφέρειας και παράλληλα τη διόγκωση των κεντρικών.30.000 κενές θέσεις σε 2 χρόνια
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ για το άμεσο μέλλον διαγράφεται η τύχη δεκάδων περιφερειακών ΤΕΙ, τα οποία έχασαν 30.000 θέσεις εντός των δύο τελευταίων χρόνων εξαιτίας της βάσης του 10 από εισακτέους αλλά και της αδυναμίας ή άρνησης εισακτέων να πληρώσουν ακριβά την εισαγωγή τους, καθώς η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη.
Σε δεκάδες ΤΕΙ σε Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καστοριά, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Δράμα, Άρτα, Λάρισα, Μουδανιά, Καλαμάτα, Κοζάνη, Άμφισσα, Καρδίτσα, Ληξούρι, Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Καρπενήσι κ.λπ. οι σπουδαστές των δύο πρώτων ετών μετρούνται στα δάκτυλα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο λουκέτο. Είναι φανερό ότι για αρκετά ΤΕΙ επιφυλάσσεται χρόνο με τον χρόνο μια προοπτική που μοιάζει πολύ με την πολιτική του «ώριμου φρούτου»: «Κλειστόν λόγω ελλείψεως σπουδαστών». Με άλλα λόγια, έχουν τεθεί «υπό διαθεσιμότητα» μέχρι το οριστικό κλείσιμο 40-45 Τμήματα ΤΕΙ.
Εξίσου σοβαρό πρόβλημα που αποψιλώνει πολλά ΤΕΙ είναι και η άρνηση πολλών επιτυχόντων να καταλάβουν τις θέσεις τους, καθώς η είσοδός τους σε αυτά απέχει μίλια μακριά από τις προτιμήσεις τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος φοίτησης σφραγίζει την απόφαση της εγκατάλειψης πολλών εισακτέων.
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ρωσικό στρατιωτικό πέταξε πάνω από αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ
http://neoinileias.blogspot.com/
Μου αρέσει!Μου αρέσει!