Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι αποφοιτήσουν από σχολές Θεολογίας, Βιολογίας, Ιστορίας – Ανθρωπολογίας. Στον αντίποδα διαιτολόγοι, νομικοί. Ενας στους 4 πτυχιούχους που αποφοίτησαν τα έτη 1998-2000 ετεροαπασχολείταιΣοβαρότατα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς 1 στους 4 ετεροαπασχολείται, ενώ το 30% δεν έχει σταθερή εργασιακή σχέση.
Είναι ενδεικτικό ότι το 43% των αποφοίτων, χαρακτηρίζονται ως μη επαγγελματικά ενταγμένοι, δηλαδή είτε δεν έχουν σταθερή απασχόληση είτε είναι άνεργοι ή άεργοι.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 13.612 αποφοίτων όλων των ελληνικών ΑΕΙ, των ετών 1998-2000, η οποία παρουσιάστηκε χθες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, φαίνεται ότι το 84% των πτυχιούχων απασχολούνται, ενώ αναφορικά με τις αμοιβές τους (στοιχεία 2005), το 53% των μισθωτών είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 901έως 1.301 ευρώ και το 15% πάνω από 1.300 ευρώ.
Οσον αφορά στην ετεροαπασχόληση που αφορά το 25% των πτυχιούχων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου και υπεύθυνη της έρευνας, Μαρία Καραμεσίνη, υπογραμμίζει ότι «η έκτασή της συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις αδυναμίες του παραγωγικού συστήματος να δημιουργεί θέσεις εργασίας για εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων».
Τα ποσοστά πάντως της απασχόλησης ποικίλλουν ανάλογα με τον επιστημονικό κλάδο. Στην κορυφή συναντάμε ειδικότητες που σχετίζονται με τη Διαιτολογία, Οικιακή Οικονομία, Νομικές Επιστήμες, ενώ το φάσμα της ανεργίας αντιμετωπίζουν κυρίως απόφοιτοι των σχολών Θεολογίας, Βιολογίας, Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πολιτικών Επιστημών κ.ά.
Συγκεκριμένα, οι Διαιτολόγοι εργάζονται σε ποσοστό 98,4%, ενώ η απορρόφηση στην αγορά εργασίας για όσους ακολούθησαν σπουδές Οικιακής Οικονομίας φτάνει το 98,3%. Αρκετά υψηλά συναντάμε τους πτυχιούχους Νομικών Επιστημών (95,7%), τους Αρχιτέκτονες (94,8%) και τους Τοπογράφους (92,3%).
Στον αντίποδα, βλέπουμε ότι το 28,5% των Θεολόγων είναι άνεργοι ή άεργοι, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους εντάσσονται στους επιστημονικούς κλάδους της Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Πολιτικών Επιστημών φτάνουν το 28,1% και 27,3%.
Επτά στους 10 μισθωτοί
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πτυχιούχοι εργάζονται σε ποσοστό 59,5% στον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 40,5% στο Δημόσιο. Οσο για τη μορφή εργασίας, η συντριπτική πλειονότητα (70,5%) είναι μισθωτοί, το 16% συμβασιούχοι έργου απασχολούμενοι σ’ έναν εργοδότη, το 10% αυτοαπασχολούμενοι, ενώ ένα 3% εμφανίζεται ως εργοδότης.Σχετικά με τους κλάδους απασχόλησης, φαίνεται πως το 77% των αποφοίτων απασχολείται σε 4 οικονομικούς κλάδους: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα, Δημόσια Διοίκηση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο σημαντικότερος λόγος που επικαλούνται οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για την ειδικότητά τους.
Σε μικρότερο ποσοστό, τονίζουν ότι οι εργοδότες προτιμούν άτομα με περισσότερη εμπειρία ή κατάρτιση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μικρό δείγμα των ερωτηθέντων αναφέρει ότι οι εργοδότες δεν τους προσλαμβάνουν γιατί «θεωρούν μειονέκτημα το φύλο μου».
Η έρευνα με τίτλο «Η απορρόφηση των πτυχιούχων πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας», πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 13.612 αποφοίτων των ετών 1998-2000 από τα Γραφεία Διασύνδεσης όλων των ελληνικών πανεπιστημίων με κοινή μεθοδολογία και συντονισμό από την «Οριζόντια Δράση Υποστήριξης των Γραφείων Διασύνδεσης».
ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Ανισότητες παρατηρούνται μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις μηνιαίες αποδοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο λιγότερα είναι τα χρήματα τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά των γυναικών. Ειδικότερα, ενώ το 7,8% επί του συνολικού ποσοστού των αποφοίτων (άνδρες-γυναίκες) το 2005 είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ, φαίνεται ότι σε αυτή την κατηγορία οι άνδρες φτάνουν το 4,8%, ενώ οι γυναίκες «αγγίζουν» το 10%. Αντίθετα, στην κατηγορία των καλά αμειβομένων (από 1.301 ευρώ και πάνω), το ποσοστό των ανδρών φτάνει το 25,4%, ενώ το αντίστοιχο των γυναικών μόλις το 8,6%.
Από το ΕΘΝΟΣ
Σχολιάστε