Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Ροδόπη ο αναλφαβητισμός αφορά το 52,3% του πληθυσμού, με δεύτερη την Ξάνθη (49,48%) και τρίτη την Ευρυτανία (42,94%).
Σε άλλα σημεία της έρευνας φαίνεται ότι ένας στους τρεις Έλληνες ηλικίας 30-40 ετών, που αποτελούν τη λεγόμενη «καρδιά των εργαζομένων», έχει φοιτήσει «το πολύ μέχρι το γυμνάσιο». Αντίθετα, μόλις ένας στους πενήντα διαθέτει μεταπτυχιακό-διδακτορικό. Επίσης από τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος της φτώχειας. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει η αποκαλυπτική έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, η εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει ταξική και οι περισσότεροι φοιτητές προέρχονται από εύπορες οικογένειες.
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΑΕΙ
Από την έρευνα προκύπτει ότι σε περιοχές με χαμηλό δείκτη ευημερίας είναι χαμηλό και το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ. Για παράδειγμα στη Θράκη, σε Ροδόπη και Ξάνθη, το 52% έχουν υποχρεωτική μόρφωση, ενώ στην Ευρυτανία το 42,94%.
Περιοχές με υψηλό δείκτη ευημερίας και υψηλό δείκτη εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι η Αθήνα (29,16% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ), η Θεσσαλονίκη (29,12%), τα Ιωάννινα (30,09%), η Χίος (26,16%) και τα Χανιά.
Περιοχές με αντιθέσεις, όπως οι Σέρρες και η Καρδίτσα, έχουν υψηλούς οικονομικούς δείκτες αλλά χαμηλούς εκπαιδευτικούς δείκτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αποτελούν οι τουριστικές περιοχές (Ζάκυνθος, Κυκλάδες), όπου διαπιστώνεται απαξίωση της γνώσης, αλλά και άλλες περιοχές, όπως ο νομός Ρεθύμνου, ειδικά στα ορεινά. Το 40% των κατοίκων έχει λάβει την υποχρεωτική μόρφωση, ενώ το 25% μόνο του δημοτικού. Εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της σχολικής διαρροής. Η περιοχή, όμως, ανθεί και ευημερεί. Σε αυτές ανήκει και η Βοιωτία, που θεωρείται πλούσια, αλλά το 39% δεν έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικές ανισότητες δεν αποτελεί είδηση, λένε οι ερευνητές της ΓΣΣΕ, όμως η εθνική πολιτική εκπαίδευσης πρέπει να αγγίξει τις μειονεκτούσες περιοχές.
Απο τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
αντιλαμβάνεστε φυσικά το λόγο που η Ξάνθη και η Ροδόπη είναι πρώτες απ το τέλος, έτσι;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Προφανώς και η εκπαίδευση είναι ταξική. Είμαι σίγουρη πως αντίστοιχα αποτελέσματα θα υπήρχαν αν η έρευνα είχε γίνει και στους δήμους της Αττικής ξεχωριστά κ.ο.κ. Αρκεί να δει κανείς τα βιβλία, τις απαιτήσεις του σχολείου, τα εποπτικά μέσα, αλλά και τα εισοδήματα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας και την ανάγκη που υπάρχει στα παιδιά να εργάζονται από μικρή ηλικία ή ακόμα και το ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο έτσι όπως είναι, αφού ούτε τα ερεθείσματα έχουν ούτε φυσικά τη δυνατότητα. Άλλωστε σε μια ταξική κοινωνία, δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το σχολείο και όλοι οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί επιτελούν ιδεολογικό ρόλο και έχουν σαν στόχο την κατανομή των αποφοίτων στην εργασία.
Όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά το σύνολο της κοινωνίας οφείλει να μιλά και να διεκδικεί την άρση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
λίνα
Υποθέτουμε ότι εννοείτε την ύπαρξη μειονοτικών πληθυσμών στις συγκεκριμένες περιοχές..
chris
Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί σου…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!