Ε μοιαζε απίστευτο, αλλά ήταν πέρα ως πέρα αληθινό: απελπισμένοι από τις στερήσεις τις οποίες τους έχει επιβάλει ο πολύμηνος αποκλεισμός από το Ισραήλ, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν χθες μαζικά στην Αίγυπτο, προκειμένου να προμηθευθούν αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και τσιμέντο.
Πόσοι πέρασαν μέσα σε αυτές τις λίγες ώρες στην Αίγυπτο; Αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν για τουλάχιστον 350.000 Παλαιστινίους, ενώ ορισμένες πηγές μιλούν ως και για μισό εκατομμύριο- με άλλα λόγια, το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της περίκλειστης αυτής Λωρίδας των μόλις 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ακόμη πιο απίστευτο όμως μοιάζει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των «ελεύθερων πολιορκημένων» ανθρώπων απλώς… βγήκαν για ψώνια και στη συνέχεια επέστρεψαν κανονικά στα σπίτια τους στη Γάζα- αν και γνωρίζουν καλά ότι εκεί τους περιμένουν και άλλες κακουχίες, αφού το Τελ Αβίβ, παρά τη διεθνή κατακραυγή, δεν δείχνει καμία διάθεση για χαλάρωση του αποκλεισμού. Η Εξοδος των Παλαιστινίων έγινε δυνατή χάρη στη νυχτερινή… προεργασία των μασκοφόρων της Χαμάς, οι οποίοι είχαν φροντίσει αποβραδίς να τινάξουν στον αέρα τμήματα του τείχους με ισχυρά εκρηκτικά.
Αμέσως, χιλιάδες Παλαιστίνιοι όρμησαν στα κενά: οι αιγύπτιοι συνοριοφύλακες δεν αντέδρασαν κατά τη «διείσδυση» των Παλαιστινίων, αφού όπως έγινε γνωστό ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είχε ήδη δώσει εντολή στους στρατιώτες να επιτρέψουν την είσοδο των Παλαιστινίων για «ανθρωπιστικούς λόγους,διότι λιμοκτονούν».Συγκεκριμένα, ο αιγύπτιος ηγέτης κάλεσε τους στρατιώτες να τους επιτρέψουν να αγοράσουν τρόφιμα, εφόσον δεν είχαν στην κατοχή τους όπλα, και « μετά να τους συνοδεύσουν εκτός Αιγύπτου». Στην πραγματικότητα όμως οι Αιγύπτιοι, ακόμη και αν το ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε αυτή τη λαοθάλασσα· όπως είπε χαρακτηριστικά ο αυτόπτης μάρτυρας-ανταποκριτής του ΒΒC «μόνο με τη χρήση πραγματικών πυρών» θα μπορούσαν οι Αιγύπτιοι να συγκρατήσουν το τεράστιο πλήθος.
Η Αίγυπτος στηρίζει εδώ και μήνες σιωπηρά τον αποκλεισμό, τόσο λόγω της «ειδικής σχέσης» της με την ηττημένη του εμφυλίου στη Γάζα, τη Φατάχ, όσο και λόγω της ασφυκτικής αμερικανικής πίεσης. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από το 2006, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Αίγυπτος θα ελάμβανε από τις ΗΠΑ άλλα 23 εκατ. δολάρια για να εντοπίσει με ειδικό εξοπλισμό τα τούνελ των Παλαιστινίων κάτω από το τείχος.
Η Χαμάς, από τη μεριά της, ζητούσε ανοιχτά όλο αυτό το διάστημα από το Κάιρο να ανοίξει τα σύνορα, προτείνοντας μάλιστα συνάντηση στο Κάιρο του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγιε , με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Οταν όμως διαπίστωσε ότι η ιδέα αυτή δεν προχωρούσε, η Χαμάς άνοιξε τα σύνορα μόνη της- και οι αιγύπτιοι στρατιώτες απλώς παραμέρισαν…
Κανένα επεισόδιο βίας δεν αναφέρθηκε, ενώ ακόμη και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ πρέπει να συνοδεύονται και από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες για τους κατοίκους της Γάζας».
Από το ΒΗΜΑ Οnline
Σχολιάστε