Ανάρμοστη πρακτική Στο ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας» των αλλοδαπών αναφέρεται ο Συνήγορος του Πολίτη |
![]() |
Την ανάγκη να εκλείψει το ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας» στην οποία υποβάλλονται αλλοδαποί σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί περισσότερες της μιας αποφάσεις απέλασης, ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη από το αρμόδιο υπουργείο.
Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή εξακρίβωσε από τα τέλη του 2006 ότι πολλοί αλλοδαποί αφού κρατούνταν επί τρίμηνο προκειμένου να απελαθούν έμεναν ελεύθεροι επειδή η απέλαση ήταν ανέφικτη.
Η απελευθέρωσή τους όμως ήταν εικονική, αφού αμέσως μετά συλλαμβάνονταν και κρατούνταν και πάλι επί τρίμηνο στη βάση νέας απόφασης απέλασης.
Στις περιπτώσεις αυτές, η έκδοση δεύτερης ή τρίτης απόφασης απέλασης χρησιμοποιείτο καταχρηστικά για να «νομιμοποιηθεί» η συνέχιση της κράτησης.
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, για τη στάση αυτή η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επιπλέον η Αρχή τονίζει ότι η απόφαση απέλασης διαθέτει διαρκή ισχύ, η έκδοση νέας απόφασης σε βάρος του ίδιου αλλοδαπού, ενόσω παραμένει σε ισχύ παλαιότερη απόφαση δεν είναι θεμιτή και συνεπώς η συνέχιση της κράτησης, μετά τη συμπλήρωση τριμήνου, δεν είναι νόμιμη.
Στο ζήτημα της μεταχείρισης των κρατουμένων αλλοδαπών, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την κατ’ εξαίρεση μόνο σύλληψη και νέα κράτηση, εφόσον είναι απολύτως διασφαλισμένο ότι η απομάκρυνση του αλλοδαπού από τη χώρα είναι εφικτή.
Μετά την επαναφορά του θέματος από την Αρχή, οι αρμόδιες Αρχές επανεξέτασαν το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της κράτησης των αλλοδαπών μετά τη συμπλήρωση του τριμήνου παραμένει αρρύθμιστο διαδικαστικά.
Κατά συνέπεια, σημειώνεται, θα πρέπει να χορηγείται εύλογο χρονικό διάστημα ενός μηνός για αναχώρηση από τη χώρα.
Ωστόσο, εάν ο αλλοδαπός δεν τηρήσει αυτή την υποχρέωση «θα εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα».
Ο Συνήγορος του Πολίτη από την άλλη ζητά να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη πρακτική προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας κατά τη μεταχείριση των κρατούμενων αλλοδαπών.
Προσθέτει επίσης ότι σε περίπτωση διαπίστωσης «ανεπαρκούς νομικού ερείσματος ή αμφιβολίας» οι θιγόμενοι αλλοδαποί θα πρέπει να μένουν άμεσα ελεύθεροι.
Σχολιάστε