Oι νέες μέθοδοι διδασκαλίας που απαιτούν τα καινούργια βιβλία του Δημοτικού ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε σχολική αποτυχία και ανισότητες στην εκπαίδευση, όπως σημειώνουν δάσκαλοι σχολείων της πρωτεύουσας. Οι ομαδικές εργασίες, η χρήση πολλαπλών πηγών μάθησης και οι τεχνικές διδασκαλίας στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά με τις ασκήσεις αυξημένης δυσκολίας δεν ευνοούν τους κοινωνικά ασθενέστερους μαθητές που δεν διαθέτουν στο σπίτι υπολογιστές, βιβλιοθήκες κ.λπ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη των δασκάλων, τα νέα βιβλία παρουσιάζουν και αρκετά θετικά σημεία, όπως πλούσια εικονογράφηση, είναι ελκυστικά, δίνουν αφορμή για συζήτηση, προκαλούν το ενδιαφέρον και διεγείρουν την περιέργεια των μαθητών. Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στη μελέτη «Οι σύγχρονες παιδαγωγικές που υπάρχουν στα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία μπορούν να δημιουργήσουν ανισότητες;» παρουσιάζονται σε συνέδριο με θέμα «Εναν χρόνο μετά την εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Τι άλλαξε;», το οποίο άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ η συγκεκριμένη έρευνα έχει πραγματοποιηθεί από τη διδάκτορα των Επιστημών της Αγωγής και διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Αθηνών κυρία Σοφία Καλογρίδη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 182 δάσκαλοι περιφερειών της Αθήνας, από όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Σχεδόν όλοι τους συμφώνησαν ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν ήταν έτοιμη για τη μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί. Τα σχολεία δεν είναι σωστά εξοπλισμένα, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν επιμορφωθεί επαρκώς, ενώ τα τμήματα χρειάζονται μικρότερο αριθμό μαθητών. «Σε κάθε μάθημα υπάρχουν ασκήσεις που ζητούν από τους μαθητές να συνδεθούν με το Διαδίκτυο για να πάρουν κάποιες πληροφορίες. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει μόνο από τους μαθητές που έχουν υπολογιστή στο σπίτι» σημειώνει ένας δάσκαλος της Ε΄ Δημοτικού. Και αναρωτιέται: «Αυτό δεν δημιουργεί ανισότητα;».
Οσο για το περιεχόμενο των βιβλίων στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν:
▅ Πολλές ασκήσεις στη Γλώσσα είναι αυξημένης δυσκολίας και απευθύνονται όχι στο σύνολο των μαθητών αλλά μόνο στους πολύ καλούς.
▅ Οι στόχοι που επιδιώκονται στα Μαθηματικά, π.χ. της Β΄ Δημοτικού, σε κάθε ενότητα είναι πολλαπλοί και συγκεχυμένοι. Η έμφαση στις νοερές διαδικασίες δεν ενδείκνυται για παιδιά αυτής της ηλικίας. Ακόμη οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι ο διδακτικός χρόνος που προβλέπεται για κάθε κεφάλαιο δεν επαρκεί για να καλύψει το δισέλιδο μάθημα από το βιβλίο του μαθητή καθώς και τις αντίστοιχες εργασίες του Τετραδίου Εργασιών. Για να καλυφθεί ο χρόνος «κλέβονται» ώρες από την αισθητική αγωγή και την ευέλικτη ζώνη, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι αδύνατοι μαθητές από δραστηριότητες που πιθανόν να τους ενεργοποιούσαν περισσότερο και να ενίσχυαν την αυτοπεποίθησή τους όσον αφορά ορισμένες δεξιότητές τους.
Από το ΒΗΜΑ Online
Σχολιάστε