Η ΕΝΑΡΞΗ του διαλόγου για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, η διευθέτηση του θέματος των κολεγίων και η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα στα ΑΕΙ και για την Ειδική Αγωγή, αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας για τη νέα χρονιά.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας προχθές σε δημοσιογράφους, προτίθεται να αρχίσει μεν εφέτος τον πολυαναμενόμενο διάλογο για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος που θα φέρει αποδέσμευση του Λυκείου από τις εξετάσεις, όμως δίνει περιθώριο όλης της κυβερνητικής θητείας για να ολοκληρωθεί. Και σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν έπειτα από 3 χρόνια ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές.
Τα σενάρια που εξετάζονται για το νέο εξεταστικό σύστημα έχουν κοινό σημείο ότι θα δοθεί λόγος στα πανεπιστήμια ως προς τον αριθμό εισακτέων και τα θέματα που επιλέγονται, ενώ εξετάζεται και η ιδέα προκαταρκτικού έτους σπουδών. Το πιθανότερο σενάριο πάντως οδηγεί σε περιορισμό της δυνατότητας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές Σχολές όπως σήμερα, καθώς θα διαγωνίζονται πλέον μόνο σε μαθήματα ομοειδών γνωστικών αντικειμένων. Θα επιλέγουν να εξετασθούν π.χ. στον ιατρικό κύκλο, τον πολυτεχνικό, τον νομικό κ.λπ. Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι επιλογές των υποψηφίων θα μειωθούν, καθώς σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις Σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου. Την ευθύνη των εξετάσεων θα διατηρήσει το υπουργείο Παιδείας ώστε να εγγυάται το αδιάβλητο, αλλά λόγο στην επιλογή των φοιτητών, τον αριθμό εισακτέων και στα θέματα, θα έχουν πλέον και τα πανεπιστήμια.
Από τα ΝΕΑ
Σχολιάστε