«Σωστό μάνατζμεντ και ορθολογική διαχείριση κονδυλίων απαιτείται, πρωτίστως, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης». Αυτό τονίζει σε άρθρο του στην ειδική ετήσια έκδοση «Η Ελλάδα το 2008» ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζονται κι άλλα χρήματα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν το 1999-2004 κατά 1,3 δισ. ευρώ και την περίοδο 2004-2007 κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενώ φέτος είναι 6,5% περισσότερες από πέρυσι. Ενα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει αν συγκρίνει κανείς την «αποθεωμένη» κατά το παρελθόν «απορροφητικότητα» με τη μετρήσιμη «αποτελεσματικότητα» είναι ότι συχνότατα το πρόβλημα στην εκπαίδευση της χώρας μας δεν είναι πρόβλημα έλλειψης πόρων, αλλά ορθολογιστικής και ανταποδοτικής διαχείρισης και αξιοποίησης πόρων», λέει ο κ. Στυλιανίδης. «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε επιδιώξαμε ασκώντας σύγχρονο μάνατζμεντ να εκτονώσουμε εντάσεις, να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες, χωρίς όμως ούτε στιγμή να σταματήσουμε την προώθηση στην πράξη μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής», συμπληρώνει.
Ο υπουργός αναφέρεται στους πέντε πυλώνες πολιτικών που θα υλοποιήσει, στους οποίους περιλαμβάνεται η στήριξη κοινωνικά ευαίσθητών ομάδων (ΑΜΕΑ, αθίγγανοι, πρόσφυγες, παλιννοστούντες) καθώς και η εφαρμογή σύγχρονης πολιτικής για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, η εισαγωγή και η πιστοποίηση ξένων γλωσσών στα σχολεία, και η σύνδεση της Παιδείας με τον πολιτισμό. Ο κ. Στυλιανίδης επαναλαμβάνει τον στόχο της εξάλειψης της διπλοβάρδιας – στην Αττική από 8.3% το 2004 σήμερα είναι 3% και πανελλήνια στο 3,5%- και στην υλοποίηση της εξαγγελίας για «έξυπνα σχολεία», τα οποία θα εξοικονομούν ενέργεια.
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχολιάστε