Το 24ο δημοτικό σχολείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης στεγάζεται… σε αθλητικό κέντρο! Στο 2ο δημοτικό της Πολίχνης μια αποθήκη μετατράπηκε σε τάξη, ενώ στο γυμνάσιο καταργήθηκαν οι αίθουσες χημείας και πληροφορικής για να κάνουν μαθήματα τα παιδιά του 2ου λυκείου. Οι μαθητές έξι επαγγελματικών σχολείων της Σταυρούπολης κάνουν μαθήματα σε παλιό βιομηχανικό κτίριο. Το δίλημμα «γυψοσανίδα ή διπλοβάρδια» απειλεί και τα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει περικόψει πάνω από το 20% των κονδυλίων για τα λειτουργικά τους έξοδα.
«Δυστυχώς τα τμήματα των 30 ατόμων είναι μια πραγματικότητα στα περισσότερα σχολεία του δήμου μας, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων στον Εύοσμο, Θανάσης Ποντικίδης.
Τον πρόεδρο επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου, Γιάννης Καμαρινός: «Εχουμε 72 σχολεία, με 18 χιλιάδες μαθητές. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κάνουμε αγώνα για να διατηρήσουμε σε πρωινό κύκλο τα μαθήματα. Διπλοβάρδια έχουμε στο 3ο και στο 7ο δημοτικό. Το επίπεδο της παιδείας δεν είναι καλό».
Παρόμοια η κατάσταση και στο Δήμο Πολίχνης. «Εχουμε 4 λύκεια, 4 γυμνάσια και 11 δημοτικά», λέει ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων, Σωτήρης Αργυρόπουλος. «Τα 1ο γυμνάσιο, 1ο λύκειο, 3ο λύκειο, 4ο γυμνάσιο, 3ο γυμνάσιο, 1ο ΕΠΑΛ και 5ο και 12ο δημοτικά σχολεία είναι σε διπλοβάρδια. Εχουμε περίπου 4,5 χιλιάδες μαθητές. Οι ανάγκες μας είναι για έξι νέα σχολικά κτίρια. Η νομαρχία μάς έχει υποσχεθεί προς το παρόν δύο προκάτ».
«Είμαστε ο δήμος με το μεγαλύτερο ποσοστό διπλοβάρδιας. Φθάνει το 42%», τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ολγα Μοιρίδου. «Τα νέα κτίρια λυκείων εντάχθηκαν στα ΣΔΙΤ και δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση καμιά μέχρι τώρα πότε θα αρχίσουν οι κατασκευές. Παλεύουμε για προκάτ. Το πρόβλημα οξύνεται καθώς είμαστε αναπτυσσόμενος δήμος και υπολογίζουμε την επόμενη 5ετία να έχουμε περίπου 15 χιλιάδες κατοίκους ακόμη».
Στην περιοχή της Νικόπολης εστιάζονται τα προβλήματα του Δήμου Σταυρούπολης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, Δημήτρη Πασχαλίδη.
«Υπάρχει σχολείο με 560 μαθητές! Στο 18ο έχουν χωρίσει όλες τις αίθουσες με γυψοσανίδες. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε τέσσερα γυμνάσια σε διπλοβάρδια, τα 5ο, 7ο, 1ο και 2ο. Το 6ο γυμνάσιο στεγάζει μαθητές σε υπόγειο. Πολύ μεγάλη πίεση υπάρχει και με τα νήπια. Υπήρξε πρόταση 4 νηπιαγωγεία να μπουν σε διπλή βάρδια, αλλά προτιμήθηκε να μην πάρουμε προνήπια, παρότι είναι υποχρεωτικό. Πρόβλημα υπάρχει και με τα 3 ΕΠΑΛ, το 1 νυχτερινό και τα 2 ΕΠΑΣ, που φιλοξενούνται σε ένα βιομηχανικό χώρο εντελώς ακατάλληλο, στην οδό Λαγκαδά. Περιμένουμε να χτιστούν ένα δημοτικό κι ένα γυμνάσιο στη Νικόπολη ώς το 2009, αλλά χρειαζόμαστε άλλο ένα δημοτικό κι ένα λύκειο. Εχουμε 49 σχολεία με 8.300 μαθητές και αυξητικές τάσεις. Τα κονδύλια λειτουργικών εξόδων είναι μειωμένα κατά 20%. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σύντομα μπροστά μας», τονίζει.
Η διπλοβάρδια απειλεί και περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
«Στους Νέους Επιβάτες υπάρχει το διαπολιτισμικό δημοτικό που είναι ένα άθλιο σχολείο. Λειτουργεί με τρεις πρόχειρες αίθουσες στην αυλή. Εχουμε 3.200 μαθητές και μια αύξηση 150 παιδιά το χρόνο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα νηπιαγωγεία που δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Τα 4ο και 5ο δημοτικό έχουν αίθουσες με γυψοσανίδες. Περιμένουμε ώς το 2011 ένα δημοτικό στην Περαία κι ένα λύκειο στους Επιβάτες, αλλά χρειαζόμαστε ένα σχολείο κάθε τρία χρόνια», αναφέρει η Αννυ Βουλγαράκη, που είναι μέλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων στο Δήμο Θερμαϊκού.
«Τη διπλοβάρδια την αποφύγαμε αλλά έχουμε πρόβλημα στέγασης του 2ου λυκείου, για το οποίο νοικιάσαμε κτίριο. Γυψοσανίδες υπάρχουν στο δημοτικό Ταγαράδων αλλά και σε όλα τα σχολεία λίγο-πολύ. Λυόμενο υπάρχει στην αυλή του 1ου γυμνασίου Θέρμης. Δεν έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση του 2ου γυμνασίου και νοικιάζουμε εδώ και 8 χρόνια ένα παλιό ιδιωτικό σχολείο», λέει η Ευδοκία Παπαχρηστίδου, πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων στη Θέρμη, εκπαιδευτικός. Και καταλήγει: «Για τα λειτουργικά έξοδα, τα χρήματα του υπουργείου δεν φθάνουν. Ευτυχώς ο δήμος μάς βοηθάει. Ουαί κι αλίμονο στους δήμους που δεν έχουν χρήματα».
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχολιάστε