Πριν λίγο καιρό τοποθετήθηκαν οι νέοι Διευθυντές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση…
Η τελική επιλογή τους δεν ήταν παρά μία επίπονη διαδικασία ,όπου οι ατυχείς εκπαιδευτικοί έπρεπε , εκτός των απαιτούμενων προσόντων (ήτοι μόρια), να υποβληθούν στη βάσανο της Συνέντευξης… 😆
Απαιτούνταν πάρα πολλά πράγματα, αλλά το κυριότερο… βαρύ τελέφωνο 😆
Η αξιοκρατία σ’ αυτή τη χώρα έχει προχωρήσει σα διαδικασία τόσο, όσο που να είμαστε πλέον ευτυχείς ως Έλληνες πολίτες…
Διαβάστε με προσοχή μία επιστολή ενός γονέα-εκπαιδευτικού ,που έστειλεπρος δημοσίευση στην έγκριτη τοπική τηλεφημερίδα elassona.com.gr
Με αφορμή τις περιβόητες κρίσεις και επιλογές που ολοκληρώθηκαν τις μέρες αυτές σ΄ όλη την Ελλάδα ήθελα να περιγράψω κατ΄ αρχάς τι λαμβάνεται υπόψη για να γίνει κάποιος διευθυντής:
– Κριτήριο 1ο : Υπηρεσιακή – διδακτική εμπειρία 12+8=20 μόρια και 0,5 έως 1 μόριο αν ο υποψήφιος διετέλεσε διευθυντής – υποδιευθυντής.
– Κριτήριο 2ο : Προσόντα: πτυχία, επιμορφώσεις, ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες κ.λ.π. έως 5 μόρια.
– Κριτήριο 3ο : Συνέντευξη στο Περιφ. Υπηρεσ. Συμβούλιο έως 20 μόρια.
– Το 1ο κριτήριο σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν και δίδαξαν σε σχολείο πάνω από 15 χρόνια μοριοδοτούνται στο 95% των υποψηφίων με 20 μόρια. Ουσιαστικά, η μοριοδότηση αυτή δεν λειτουργεί σαν αξιολογικό κριτήριο μια και είναι σταθερή για όλους. Φυσικά, δεν κρίνεται το πως δίδαξαν και υπηρέτησαν, αλλά το ότι απλά χρονολογικά υπηρέτησαν.
– Το 2ο κριτήριο είναι η επιδίωξη του υποψηφίου να αποκτά και κατέχει μεταπτυχιακό, επιμορφώσεις, νέες τεχνολογίες, ξένη γλώσσα που μοριοδοτείται μέχρι 5 μόρια. Το 95% των υποψηφίων μ΄ αυτό το κριτήριο είχαν 0 έως 2,5 μόρια. Δηλαδή η προσπάθεια κάποιου υποψηφίου για γνώση, επιμόρφωση, κ.λ.π. αξιολογείται στις καλύτερες περιπτώσεις(5%) με 5 μόρια
– Ερχόμαστε τώρα στο 3ο κριτήριο επιλογής την συνέντευξη στο Περιφ. Υπηρεσ. Συμβούλιο, που μοριοδοτείται, παρακαλώ με 20 μόρια!!!
Ερώτημα: Μπορεί να αξιολογηθεί κάποιος σε συνέντευξη 5 – 10 λεπτών – χωρίς αποδεικτικά στοιχεία μάλιστα για το τί λέει ο καθένας εκεί μέσα – και να συγκρίνεται η βαρύτητα των 20 μορίων (75% έως 90% βαρύτητα στην πραγματικότητα) με την προσπάθεια χρόνων για μεταπτυχιακά, επιμόρφωση, γνώση νέων τεχνολογιών και ενδιαφέρον για ανανέωση γνώσης κ.λ.π. με βαρύτητα έως 5 μόρια; (10% έως 25% βαρύτητα).
Έτσι και αλλιώς, βέβαια, και παρά τον άδικο και αναξιοκρατικό αυτόν συσχετισμό υπάρχει και ένα άλλο κυρίαρχο ζήτημα: στην ικανότητα αξιολόγησης αυτού του «αξιολογικού» συστήματος: Δεν υπάρχει σ΄ αυτό καμιά αναφορά για το τι έκανε ο υποψήφιος τα προηγούμενα χρόνια που υπηρέτησε είτε σαν εκπαιδευτικός είτε σαν διευθυντής.
Λέει δηλαδή η πολιτεία μέσω του ΠΥΣΔΕ στους ενδιαφερόμενους: «Δεν με ενδιαφέρει τι κάνατε στα σχολεία που υπηρετήσατε, αν ήσασταν δημιουργικοί η τεμπέληδες, αδιάφοροι η ενεργά συμμετέχοντες, αν λύνατε προβλήματα, αν υλοποιούσατε τις γνώσεις των πτυχίων, μεταπτυχιακών, αν είχατε πρωτοβουλίες σε διάφορα θέματα, κ.λ.π. Με ενδιαφέρει πολύ λίγο αν κατέχετε κάποια πτυχία η βεβαιώσεις (είπα παραπάνω πόσο λίγο παίρνεται υπόψη η κατοχή της γνώσης αυτής). Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να είστε «αρεστοί» και αυτό μοριοδοτείται με 20 μόρια».
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό από συγκεκριμένα μέλη του Περιφ. Υπηρεσ. Συμβουλίου, που επιλέχθηκαν στην πλειοψηφία τους με παρόμοιο με το καταγγελλόμενο σύστημα επιλογής πριν λίγο καιρό. Υπάρχουν καταγγελίες για εύνοια και επιλεκτικότητα στην μοριοδότηση των «ημετέρων» (κομματικών, κ.λ.π.), που με αυτό τον τρόπο κάλυψαν την αδύνατη θέση τους σε μόρια και φυσικά το αντίθετο.
Είναι προφανές ότι το σύστημα κρίσης και επιλογής είναι ένα αναξιοκρατικό, υποκριτικό και ελλιπές σύστημα. Το σύστημα αυτό το εισήγαγε δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ για να διορίσει ημετέρους, να ελέγξει κομματικά τη δημόσια εκπαίδευση και το υιοθέτησε και αξιοποίησε με χονδροειδή τρόπο η Ν.Δ. Πάντως, ένα είναι το μήνυμα που εκπέμπεται:
Υπάλληλε, εκπαιδευτικέ, διευθυντή: δεν χρειάζεται να έχεις γνώση, έμπνευση, δημιουργικότητα και εντιμότητα. Χρειάζεσαι κομματική ταυτότητα κ.λ.π. χθες του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ.
Να σας χαιρόμαστε…
Γονέας – εκπαιδευτικός
Ο κακόβπουλος ο Έλληνας, διαβάζοντας τα παραπάνω θα πει… «ε, είναι της άλλης πλευράς και φωνάζει! Όταν ήταν αυτοί πάνω, τα ίδια κάναν…»
Δε θέλω να σταθούμε σε αυτό, που κακά τα ψέμματα αποτελεί μία πραγματικότητα, αλλά στην ουσία της επιστολής, η οποία αντικατοπτρίζει το σύγχρονο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι 😉
Σχολιάστε