Ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται οι 115 μαθητές του 150ού ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στην Κυψέλη είναι… η οικονομία χώρου. Εδώ και οκτώ χρόνια -όσα έχουν περάσει από τον σεισμό του 1999- και για ένατο σχολικό έτος φέτος, τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα στο ούτως ή άλλως ακατάλληλο από τις ζημιές νεοκλασικό της οδού Κοδριγκτώνος 24-26 απέναντι από τον κινηματογράφο «Τριανόν», αλλά «φιλοξενούνται» σε μεταλλικά κοντέινερ στο προαύλιο του 133ου Δημοτικού, στη γωνία των οδών Κυψέλης και Τροίας. Καθημερινά, πρέπει να περπατούν αρκετά πιο μακριά από τη γειτονιά τους και να διασχίζουν οδούς πολυσύχναστες, όπως η Αριστοτέλους, η 3ης Σεπτεμβρίου, η Πατησίων, η Ι. Δροσοπούλου, η Επτανήσου και η Κυψέλης για να πάνε στο σχολείο.
Γι’ αυτό και σήμερα μεταξύ 8.30 π.μ. και 9.30 π.μ., ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές, εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων Γονέων και της Ομοσπονδίας Γονέων, θα διαμαρτυρηθούν για το κτιριακό ζήτημα που τείνει… προς τη δεκαετία. Θα κάνουν συμβολικό μάθημα σε έκταση δίπλα από το διατηρητέο εκπαιδευτήριο, η οποία από το 1975 είχε χαρακτηριστεί ως σχολικός χώρος, όμως η κυριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων επάνω της κρίθηκε οριστικά μόλις τρία χρόνια πριν.«Η μελέτη ανέγερσης νέου και εκείνη της αποκατάστασης του διατηρητέου παλιού διδακτηρίου έχουν ολοκληρωθεί. Τον περασμένο Ιανουάριο, το θέμα παραπέμφθηκε στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ για να εγκριθεί, ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ και να ολοκληρωθεί η μελέτη για να επιστρέψει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και να δημοπρατηθεί το έργο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 150ού Δημοτικού, κ. Απόστολος Χαρίσης. «Η μελέτη έχει εγκριθεί από τους καθ’ ύλην αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ και εδώ και δέκα μήνες το μόνο που απομένει είναι να μπουν μερικές υπογραφές ανώτερων αξιωματούχων», εξηγεί. Για το θέμα κατέθεσαν χθες σχετική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης.
Το σχολείο είχε 150 μαθητές, όμως λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του ’99, οι 35 σταδιακά μετακινήθηκαν σε άλλα σχολεία. Τα μεταλλικά κοντέινερ έπειτα από τόσα χρόνια, παρουσιάζουν προβλήματα στεγανότητας, με αποτέλεσμα «οι μαθητές συχνά να αρρωσταίνουν από την υγρασία ή τη χαμηλή θερμοκρασία», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίσης. Επειτα από πίεση των γονέων, την περασμένη άνοιξη έγιναν ορισμένες επισκευές από τον ΟΣΚ, ωστόσο δεν βελτίωσαν ουσιαστικά το πρόβλημα. Επιπλέον, ο προαύλιος χώρος είναι περιορισμένος, με κατηφορική κλίση και δεν ενδείκνυται για διάλειμμα παιδιών Δημοτικού.
Συμπτωματικά, στο διπλανό από το 133ο Δημοτικό… τυροπιτάδικο, η ιδιοκτήτρια κ. Κωνσταντίνα Στασινού, αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. «Το παιδί μου πηγαίνει στον 3ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ν. Φιλαδέλφειας, ο οποίος ακόμη στεγάζεται σε κοντέινερ», λέει στην «Κ». Η κατάσταση για έναν παιδικό σταθμό είναι πιο δύσκολη, αφού τα παιδιά κοιμούνται εκεί. Τέλος, εκτός από το 150ό Δημοτικό Σχολείο, αντίστοιχο θέμα αντιμετωπίζουν και οι 110 μαθητές του 9ου ΤΕΕ στα Σεπόλια, που «από τον σεισμό του ’99 κάνουν μάθημα σε 13 κοντέινερ», σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων – Μαθητών Ελλάδος, κ. Θωμάς Τσούμπος.
Σχολιάστε