Διχασμό φέρνει στην πανεπιστημιακή κοινότητα το θέμα της αναγνώρισης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι καθηγητές βρίσκονται σε αντίπαλα «στρατόπεδα», με τους πρώτους να καταλήγουν σε συμφωνία με την πολιτεία εφόσον αποκτήσουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στο θέμα του ελέγχου των κολεγίων και τους δεύτερους να προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδης είναι αποφασισμένος να «βάλει» τα πανεπιστήμια στον νέο μηχανισμό ελέγχου των ΚΕΣ, κάτι που βρίσκει τις διοικήσεις τους απόλυτα σύμφωνες. Πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας κατέληξαν μάλιστα σε μια πρώτη συμφωνία κατά τη διάρκεια της 56ης Συνόδου τους που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα, καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έθεσαν δύο όρους, οι οποίοι και έγιναν αποδεκτοί: να παίξουν τον κύριο ρόλο στην αξιολόγηση των ΚΕΣ και να μειωθεί ο αριθμός τους δραστικά, ώστε να μείνουν ανοιχτά μόνο όσα προσφέρουν προγράμματα σπουδών αντίστοιχα με εκείνα των κρατικών ΑΕΙ.
Την ίδια στιγμή οι καθηγητές πανεπιστημίου απειλούν με κινητοποιήσεις. «Οι αποφάσεις των πρυτάνεων βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις θέσεις που έχουμε κατά καιρούς εκφράσει για το θέμα των κολεγίων» είπε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Γ. Μαΐστρος. «Είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι.Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μπουν στον ελεγκτικό μηχανισμό των ΚΕΣ. Πρόκειται για παγίδα, αφού έτσι θα είναι σαν να αλλάζουμε το άρθρο 16 και να μην το παραδεχόμαστε. Αποψη για το θέμα θα έχουν όμως και οι φοιτητές, τους οποίους και αφορά κυρίως η αναγνώριση των πτυχιούχων των κολεγίων και οι οποίοι ξεκινούν αυτές τις ημέρες γενικές συνελεύσεις» κατέληξε.
Πάντως το προεδρικό διάταγμα που θα ενσωματώνει την επίμαχη οδηγία για την αναγνώριση των πτυχιούχων ΚΕΣ αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει γίνει γνωστό και το περιεχόμενο του εκτελεστικού νόμου για τον έλεγχο και την πιστοποίησή τους. Ενεργό ρόλο στην υπόθεση διεκδικούν όμως και οι εκπρόσωποι κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Οι εκπρόσωποι του ΙdΕF, παραρτήματος του Πανεπιστημίου «Ρaris 13», και του κέντρου «CΑVΕJ» του Πανεπιστημίου «Ρaris 1 Ρantheon-Sorbonne» στην Ελλάδα παρενέβησαν χθες στο θέμα χαρακτηρίζοντας «σολομώντεια» τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση στο θέμα της αναγνώρισης των ΚΕΣ με τη θεσμοθέτηση «πολύ αυστηρού συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου». «Αδιάβαστους» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ.Αλαβάνος τους εκπροσώπους της Συνόδου των πρυτάνεων λέγοντας ότι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας δεν είχαν εξασφαλίσει «μια τεκμηριωμένη νομική τοποθέτηση στο θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Αν το κάνουν έστω και καθυστερημένα, θα καταλήξουν και αυτοί ότι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει σύγκρουση μεταξύ του Συντάγματος (άρθρο 16) και του Κοινοτικού Δικαίουείναι να κλείσουν αμέσως τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» κατέληξε. Για κατάφωρη υπονόμευση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αναφέρει ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει την κατάργηση κάθε εμπορευματικής δράσης στην ανώτατη εκπαίδευση.
Κατά τα άλλα, οι πρυτάνεις πρότειναν κατά τη Σύνοδό τους τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία με στόχο την προσέγγιση σε βασικά σημεία των αλλαγών που απαιτούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ακόμη ζήτησαν να γίνουν προσαρμογές και τροποποιήσεις στον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και πρότειναν αποκέντρωση των διοικητικών πράξεων και μεταφορά τους από το υπουργείο Παιδείας στις πρυτανικές αρχές.
Από το ΒΗΜΑ
Σχολιάστε